Sıkça Karşılaştığım Sorular

Sıkça Karşılaştığım Sorular

Koşmaya yeni başlayanlar, bu blogdaki yorumlar, Koşturmaca Podcast sayfası veya twitter hesabım aracılığıyla bana bazı sorular yönlendiriyorlar. Aslında her zaman söylediğim gibi bu konuların hiçbirinde uzman değilim ama daha önceden benzer soruları sormuş, cevaplarını araştırmış olduğumdan bana doğru gelen cevapları vermeye çalışıyorum. Bazı konular çok önemli olduğundan ve herkesçe merak edildiğinden sorular da aşağı yukarı birbiri ile benzeşiyor. O nedenle bu küçük başvuru sayfasını oluşturmanın mantıklı olacağını düşündüm. Aşağıda en çok karşılaştığım soruları bulabilirsiniz. Her soruya tıklayarak sorunun cevabını detaylı bir şekilde içerdiğini düşündüğüm yazıya ulaşabilirsiniz. Tabii ki halen sormak istedikleriniz varsa elimden geldiğince cevaplamaya hazırım.

.

“Sıkça Karşılaştığım Sorular” hakkında 16 yorum var

  1. Merhaba, pek sık karşılaşamayacağınız türden bir sorum var, nasıl sorabilirim? E-posta adresi veya iletişim bağlantısı göremedim blogunuzda.

  2. Selamlar,
    Baştan sona Yenibaşlayan kısmındaki tüm yazılarınızı okudum çok güzel ve bilgilendirici.
    Öncelikle bu tarz bilgi ve birikimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.
    Soruma gelince;
    Tamam karar verdim ve koşucam programa dayalı ve istikrarlı olarak. Lakin zaman faktörü ne olmalı ? Akşam yada Sabah hangisini tercih etmemiz gerekiyor. Tavsiyenizi söylerseniz şahane olur.
    İyi günler

    1. Merhaba
      Bu konu koşucular arasında sıkça konuşulur/tartışılır. Hatta bu konuda bilimsel çokça da çalışma var. Ancak görünen o ki bu çok kişisel bir durum. Kimi insan sabah kendini çok iyi hissederken kimisi de akşama doğru ancak spor yapabilir hale geliyor. Bilimsel çalışmalar vücudun öğleden sonra saat üç, dört civarı egzersiz için en uygun durumda olduğunu söylüyor. Ben sabah koştuğumda çok daha verimli bir antrenman oluyor, günüm de çok iyi geçiyor. Akşam koştuğumda ise günün yorgunluğu olsa gerek pek verim alamıyorum. Tabii çevremde aksini hisseden/yaşayan çok arkadaşım var. Özetle, kendi ritminizi bulacağınıza eminim. Bunun herkes için doğrusu yok sanırım.
      İyi antrenmanlar

      1. Vücudun en önemli özelliği her duruma her koşula en hızlı uyum yeteneğidir. Sabah uyandığınız zaman kalp atım seviyesi dinlenik konumda. Onu bir anda yüksek şiddetli bir egzersize büyük sorun yaratıyor. Gün boyu devam yüksek kalp atım hızı vücudu gerçekten yoruyor. Günün temposuna ayak uydurmuş bir kalp öğleden sonra spor yapabilecek hale geliyor. Sabah erken saatlerde yapılan sporun kalp krizi riski oluşturduğu son yıllarda hekimler tarafından belirtilmekte.

  3. Merhaba, yazilariniz cok heveslendirici ve yönlendirici! Ancak merak ettigim bir nokta var, sabah kosu yapmak istiyorum ama kahvalti öncesi tansiyonumun düsme ihtimali var, kahvalti sonrasinda da kosmak dogru olur mu bilemiyorum. Kosmaya baslamadan önce, mide ne durumda olmali? Tesekkürler.

    1. Merhaba, sabah koşuya çıkacaksanız tamamen aç çıkmamanız doğru olur. Çok hafif bir şeyler atıştırıp bir süre sonra koşuya çıkabilirsiniz. Bu süre kişiden kişiye değişebilir ama yiyeceğiniz şeylerin kolay hazmedilir şeyler olması önemli. Yapacağınız antrenman ne kadar zorlayıcı ise antrenmanda o kadar çok mide sıkıntısı çekersiniz o nedenle yiyeceğiniz şeyleri buna göre seçebilirsiniz. Yıllar içinde deneyim kazandıkça sabahları aç karnına da antrenmana çıkabilir hale gelinir ancak başlarda sizin de belirttiğiniz gibi çok riskli. İyi antrenmanlar.

  4. Merhaba Mert Bey,
    Blogunuzu yeni buldum ve hemen takip etmeye başladım. sizi tebrik ederim.
    ben 1961 doğumluyum Romanya’da yaşıyorum. koşmaya iki sene önce 30mt. koştuktan sonra nefes nefese kalararak bırakmak zorunda kalarak başladım. Yılmadım, hergün düzenli antreman yapmaya başlayarak, ve tamamen amatörce, bilgisizce koşarak 16.05.2016, tarihi itibariyle kendi belirlediğim, düz sayılabilecek bir parkurda ilk yarı maraton koşumu 1saat, 45dak.,17san. bitirdim. dereceyi araştırdığımda benim yaş kategorime göre hiç de küçümsenmeyecek bir derece olduğunu gördüm. Koşmayı çok seviyorum ve bırakmayı düşünmüyorum. Kendime önümüzdeki (2017) yaz için maraton koşma hedefini koydum ve başarmaya kararlıyım. Yalnız bumdan ötesini bilgisizce ilerletmenin zor olduğununda farkına vardım. Bu hedefim doğrultusunda çalışmak üzere bana kaynak bildirirseniz çok sevinirim. Buralara yolunuz düşerse mutlaka haber verin. Saygılarımla,
    Murat Çökmez

    1. Merhaba,
      Geç yanıtım için kusura bakmayın. Kaynak sormuşsunuz, aslında bu blogda epey bilgi var. Eğer sormak istediğiniz hazır maraton programlarıysa ben ilk maraton için hep Hal Higdon’ın programlarını öneririm. Şurada yukarıdan aşağıya zorlaşan seviyelerde programlar bulabilirsiniz; http://www.halhigdon.com/training/51135/Marathon-Training-Guide Bunun dışında özel olarak aklınızda sorular varsa elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.
      İyi antrenmanlar

  5. Merhaba ben gectigimiz 38. Istanbul maratonunda 10 k kostum.Hic bir yerde bilgi bulamadigim icin size sormak istedim. Yaris cipleri sureyi nasil hesaplar. Ben finish cizgisini gectigimde sure 1.05.00 gosteriyordu. Ve aciklanan sonuclarda da gogus numarami yazdigimda ayni sonucu gosteriyor. Ancak soyle bir durum var. Cok kalabalik oldugu icin yarisa en onde baslayamiyoruz. 100 metre geriden basladim ve start cizgisini gecene kadar zaten kosamadim. Bu yuzden start cizgisini 2 dakika sonra gecebildim. Daha geride olsak belki 5 dakika gec gececegiz. Sonuc olarak cipler start cizgisinden gectiginde baslatmiyor mu sureyi acaba? Tesekkurler.

    1. Merhaba,
      Ben yarışta değildim ve hangi sistem kullanıldı bilmiyorum. Ancak söyledğiniz gibi genelde kullanılan çipli sistemlerde koşucu start çizgisini geçince başlangıç zamanı kaydedilir ve finish çizgisindeki zamanı ile arasındaki fark alınır. Bazı yarışlarda toplu start yaklaşımı kullanılır; yani herkesin saati aynı anda başlar. Bunlar genelde çok uzun ultralarda veya az sayıda koşucunun olduğu yarışlarda kullanılır. Ben İstanbul’daki büyük organizasyonda ikincinin kullanılmadığını düşünmek istiyorum ama böyle bir olasılığın olduğunu belirtmek gerek.

  6. Merhaba;
    ITB sakatlığı geçirdim yaklaşık 3 aydır ara verdim .Sanırım atlatım ve tekrar koşulara başlıyoum ITB sonrası önerebileceğin bir ayakkabı modeli var mı?

  7. Pistte koştuğunuzu yazmışsınız? Kiralık bir pist var mı koşmak için kullanabileceğimiz İstanbul’da? Şimdiden teşekkürler.

  8. Selamlar Mert Hocam,

    Sağ topuğumda bir ağrı var sanırım aşil tendiniti, bu durumda koşu dışında ama koşuya destek olabilecek nasıl bir antrenman önerebilirsin. Fitness center da kürek, bisiklet, eliptik bisikletm var, hangisini önerirsin? Ya da koşu bandında yapılabilecek bir egzersiz var mı önerebileceğin?
    Sana ulaşabileceğim başka bir yol bulamadığım için buradan mail atmak zorunda kaldım kusura bakma.

    Teşekkür ederim.

  9. Merhaba
    Bahsettiniz ve analatığınız yarış için nereye başvurmam gerekir.Nasıl yarışlara katılablirim.
    Kendim maraton koşucusuyum kendimi orda denemek isterim bu konu hakkında bilgi verirmisiniz.

    Teşşekkürler.

  10. Merhabalar ben kurbağa adam sınavlarına gireceğim koşu ve yüzme sporunu hayatıma entegre etmeye çalışıyorum. Yüzme konusunda yazılarınızı okudum çok faydalı 1+1 şeklinde yüzme ve koşu programı yapıyorum. Yalnız yüzme de ne kadar yüzmeliyim kaç dk dinlenmem gerek hiç bilmiyorum koşuda da acemiyim sınav için yüzme 300 metre serbest stil yüzme 6.40 olması gerekiyor. Yüzme de 3km 12:40 olması gerekiyor. Çalışma programında yardımcı olur musunuz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir