Breaking2 Gelişmeleri

Breaking2 Gelişmeleri

Eliud Kipchoge
Eliud Kipchoge

Nike’ın Breaking2 projesini duymayan kalmamıştır diye düşünüyorum. Konu hakkında Koşturmaca’nın 55. bölümünde Ilgaz ile konuşmuştuk. Özetle, Nike en hızlı maraton süresini iki saatin altına indirmek için bir proje başlatmıştı. Takımdan ilk bilgiler gelmeye başlamış. Kenya, Etiyopya ve İspanya’yı (Tadese Eritreli ama koçuyla İspanya’da çalışıyor) dolaşan takımın üyeleri ile görüşen Alex Hutchinson detayları yazmış. Tüm yazıyı çevirecek zamanım olmadı, ama okurken dikkatimi çeken birkaç detayı not ettim, onları paylaşayım.

 

  • Üç koşucunun da 12×1200 m interval ve 35-40 km uzun koşu antrenmanı izlenmiş. Etiyopya ve Kenya deniz seviyesinden çok yüksek olduğundan Kipchoge ve Desisa 68-69 saniyelik turlar çıkarırken Tades İspanya’da 62-63 saniyeleri görmüş. (Sub2 için gereken 400 süresi 68.3 saniye)
  • Uzun koşularda her 10 dakikada bir karbonhidrat içeceği verilmiş. 3 koşucudan sadece Kipchoge maraton sırasında karbonhidrat almaya alışıkmış, Tadese ve Desisa neredeyse hiç almıyormuş. Ama Nike’ın amacı deneme sırasında saatte 60-90 gram karbonhidrat vermekmiş. Alışık olan Kipchoge de sadece 30-40 gram alabiliyormuş. Desisa’nın hiç karbonhidrat almaması önceki bazı yarışlarda bırakmak zorunda kalmasının nedeni olabilir sonucu çıkarılabilir deniyor.
  • Desisa haftada 200 mil gibi devasa hacimler koşarken antrenmanda neredeyse maraton peysini geçmiyormuş. Takım bunun değişmesi gerektiğini, hedeften hızlı antrenman yapmasını umduklarını belirtmiş.
  • Tadese’nin “lactate turnpoint” değeri çok yüksek olmasına karşın “lactate threshold” değeri umulmadık derecede düşükmüş. (Lactate threshold: kanda laktatın birikmeye başladığı nokta, lactate turnpoint ise birikmenin hızının birden arttığı nokta. Doğru maraton bu ikisi arasında koşuluyor.) Tadese’ye bu aralıkta bol antrenman -tempo koşuları, hızlı sabit koşular ve 3-10 dakika arası uzun intervaller- önermişler.
  • Diğer iki koşucuda gereken dayanıklılığın var olduğunu, ama hızda ilerleme kaydetmeleri gerektiğini, Tadese’nin ise çok iyi hıza sahip olduğunu, ama bunu sürdürmek üzerine çalışması gerektiğini belirtmişler.
  • Kipchoge ilk yapılan testler sırasında hayatında ilk defa koşu bandına çıkmış. İkinci çıkışında bile hala “buz üstünde geyik yavrusu” gibiydi diyor takım. O nedenle banttaki testlerin doğru veriler üretemediğine inanıyorlar.
  • Hutchinson’ın çıkarımı Nike’ın bu üçlüyü rahatlıkla 2:03 ve yakın-altı civarında koşacak hale getirip hava koşulları, beslenme, hidrasyon gibi konularla en iyilerini ortaya koymalarını sağlayıp geri kalan kısmı parkur vb. şeylerle halletmeye çalışacakları yönünde.

Kaynak: Runner’s World – Alex Hutchinson

“Breaking2 Gelişmeleri” hakkında 4 yorum var

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir