İlk ölçümler

İlk ölçümler

Düşünmeyi, yeni tarihler belirlemeyi, alışverişi vs. bir kenara bırakıp koşmaya başladık. Bir zaman sonra ilk tercihlerimizi yapıp bir ayakkabı aldık ve belki bir kaç yayın ile ilk bilgileri edinmeye başladık. Sonra?
Bir sonraki adımım ne oldu? Her konuda olduğu gibi koşmak konusunda da ölçmeye ihtiyacımız var. Koşu antremanları konusunda ciddiyseniz 3 şeyi bilmeniz gerekiyor. Frekans, yoğunluk ve süre (frequency, intensity, duration). Ölçmeden ne yaptığımızın tam farkında olamıyoruz. Aslında, hissettiklerimiz bize bazı şeyler anlatıyor. Örneğin; vücudumuz koşu esnasında kendimizi çok zorladığımızı bize haber veriyor ya da bir koşunun ardından eve geldiğimizde açıkça anlıyoruz ki o gün yeterince çalışmamış vücudumuz. Hatta bu ölçmek konusunda ilk adım olarak, yoğunluğu ölçmek olarak ele alınabilir. Birçok kaynakta koşu esnasındaki eforu tariflemek için bu kullanılıyor. Ne kadar zorlandığınızı 10luk bir skala üzerinden dile getirmeniz, ölçmeniz isteniyor. Bu aşamada efor konusundaki ölçümümüz bu kabalıkta kalabilir.
Nike Triax 100Ölçmek isteyeceğimiz diğer bir şey ise koşunun süresi. Bunu herhangi bir saatle yapmak mümkün ama, kronometresi olan bir saat hatta turları işaretleyebileceğiniz ve sonrasında tur zamanlarınızı okuyabilceğiniz bir saat daha verimli olacaktır. Benim bu amaçla ilk edindiğim saat Nike Triax 100 idi. Hafif, sportif görünümlü ve şık bir saat ve 100 tura kadar kaydedebiliyor. Bu ve bunun gibi saatleri almak isterseniz önerim gittigidiyor gibi sitelerden almanız. Ben oradan neredeyse hiç kullanılmamış temiz bir saati 56 liraya almıştım. Şimdilik daha fazlasını yatırmayın çünkü ileride bu konuda çok fazla teknolojik oyuncakla tanışacaksınız.
Ölçmenin faydalı olabileceği bir diğer şey de mesafe. Bunun için ileride bir yazının konusu olarak ele alacağım teknolojik çözümler mevcut ama başlangıçta uzunluğunu bildiğiniz bir parkur veya arabanızla/bisikletinizle ölçtüğünüz bir rota işinizi görecektir. Çok hassas bir ölçüme de gerek yok, zaten kilometre başına 30-40 metrelik hataların pek bir önemi yok.
Hanüz bir program uygulamaya başlamadıysanız bile koşularınızı kayıt altında tutmak hem gelişiminizi izlemenizi hem de motive olmanızı sağlar. Ben üşenmemiş her turun zamanını bile not almıştım. Önce koşularımı bilgisayarımda tutuyordum ancak daha sonra çağımızın sosyal ağlar çağı olduğunu anımsadım ve bunun için de siteler olabileceği aklıma geldi. Bu işe hizmet eden çok sayıda site var ben dailymile‘ı tercih ettim. Bu sitelerin bazılarını ve dailymile’ı detaylı olarak başka bir yazıda ele almayı planlıyorum o yüzden şimdilik detaya girmeyeceğim. Diğer sosyal ağlarda olduğu gibi burada da arkadaşlar edinebiliyor ve karşılıklı koşularınızı izleyip motive olabiliyorsunuz.

“İlk ölçümler” hakkında 2 yorum var

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir