Dailymile için Chrome Eklentisi

Dailymile için Chrome Eklentisi

weekRes128Dailymile; koşan, bisiklete binen ve hatta genel anlamda her türlü spor yapan insanlar için kullanışlı bir site. Daha önce detaylı bir yazı yazmıştım. Ancak nedendir bilinmez geliştiricileri yeni özellikler katmak konusunda biraz yavaşlar. Uzun zamandır birçok kullanıcının dile getirdiği çokça yenilik ihtiyacı varken pek kulak asmıyorlar. Komünitenin kalabalık ve kaliteli olması kullanıcıların bu eksiklikleri göz ardı etmesini sağlıyor ama şikayetler yok değil. Yazılım işinde çalışan biri olarak (her ne kadar sitenin altyapısını bilmesem de) bazı özelliklerin kolaylıkla eklenebileceğini düşünüyorum. Belki bu girişimlerini paraya dönüştürmenin yollarını arıyorlardır diye düşünüyordum ama yıllık ücret talep ettikleri “pro” hesabına geçtikten sonra orada da beklediğimi göremeyince farklı gerekçeleri olduğuna kanaat getirdim. Zaten “pro” hesaba geçme amacım da ek özelliklere erişmekten çok böyle bir uygulamayı geliştirip sürdürdükleri için geliştiricilerine teşekkür etmekti.
Not: Artık eklentinin blogda kendine özel bir sayfası var. Orada daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Birçok kullanıcının, özellikle de birden çok spor dalıyla ilgilenen (örn: triatletler) sporcuların isteği profil sayfalarında görünen toplam kilometrenin spor dallarına göre ayrıştırılarak gösterilmesi. Ancak şu anda Dailymile sadece o ana kadar siteye kaydedilmiş antrenmanların tümünün toplam mesafesini ve içinde bulunulan yıl için aynı şekilde toplam mesafeyi gösteriyor. Benim gibi ağırlıkla koşu antrenmanı yapanlar buradaki değerlerin sadece koşu olarak kalmasını sağlamak için az sayıda da olsa yaptıkları yüzme veya bisiklet antrenmanlarını 0 (sıfır) kilometre olarak kaydediyorlar. Yüzme ve bisiklet antrenmanı çok sayıda olanların bazısı her spor dalı için farklı hesaplar açıp o şekilde toplam kilometre takip ediyorlar. Bir başka yaklaşım da bu iş için “challenge”ları kullanmak. Bir yıl ve tek bir spor dalı için yaratılmış fason bir “challenge”a katılıyorsunuz ve böylece o spor dalındaki toplam kilometrenizi görebiliyorsunuz. Ama tabii bu profilinizde görüntülenmiyor. Bu sıkıntıya belki sitenin API’si kullanılarak yeni uygulamalar geliştirilip çare bulunabilir ama hem çok efor gerektirir hem de sitenin API kullanımı etik kurallarına uymayabilir.
Spor dallarına ayrıştırılmış toplam mesafeyi göstermek için biraz uğraşmak gerekir diye düşünürken profil sayfasındaki haftalık gösterim için bunu yapabileceğimi fark ettim. Aslında haftalık gösterimlerde grafik içinde gizli şekilde her spor dalının kilometresi var diye düşündüm. Küçük bir javascript ile bunu kullanıcılara göstermenin mümkün olacağı geldi aklıma. Bunu kullanışlı biçimde sunmanın en güzel yolu tarayıcılar için eklenti geliştirmekti. Ben de, hem eklenti geliştirmenin kolay olduğu hem de benim varsayılan tarayıcım olan Google Chrome için bir eklenti yazıverdim. Yazıverdim diyorum çünkü gerçekten biraz hızla ve üstünkörü toparladım. Triatlet arkadaşların işine yarayabileceğini düşünerek Chrome Web Store’a yükledim. Denemek isterseniz şu adresten kurabilirsiniz.

Dm Week Resolution ekran görüntüsü
Alttaki istatistik barını eklenti oluşturuyor

Eklenti kurulduğunda Chrome arayüzünde hiç kendini göstermiyor, yani bir düğme veya menü görmeyi beklemeyin. Sadece Dailymile profil sayfalarında çalışarak o sayfadaki grafikten ayrıntıları çıkarıp toplamlarını ikinci bir istatistik barına yazıyor. Profil sayfasında haftalarda geriye ve ileriye gidince o haftaya göre güncelleniyor. Dedim ya küçücük bir eklenti. Bundan başka bir şey yapmıyor.
Belki yıllık olarak mesafeleri ayrıştıramadım ama haftalık olarak ayrıştırılmış kilometrelerini kolaylıkla görmek triatlet arkadaşların hoşuna gidecektir. Ya da kendisi sadece koşuyor olsa da triatlet arkadaşlarının haftalık antrenmanlarını ayrıştırılmış halde görmek diğer kullanıcıları motive edecektir.
Eğer kullanırsanız lütfen gördüğünüz hataları, eksiklikleri, varsa saçmalıkları bana iletin. Hatta aklınıza eklenebilecek başka özellikler gelirse birlikte ekleyelim.
Greasemonkey Ek: Chrome değil Firefox kullanıyorsanız ve Greasemonkey eklentisi kuruluysa aynı işi gören bir userscript de hazırladım. Böylece geriye sadece Internet Explorer kullanıcıları kalıyor. 😉

“Dailymile için Chrome Eklentisi” hakkında 4 yorum var

  1. Dailymile ın minicik eksikliklerinden birisini tamamladığın için çok teşekkürler Mert. Hemen yükledim. Süper çalışıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir