Saucony Fastwitch 5 İncelemesi

Saucony Fastwitch 5 İncelemesi

Fastwitch 5 üst görünümSaucony Fastwitch 5 aslında benim Fastwitch ailesinden kullandığım ilk ayakkabı değil. Öncesinde Fastwitch 3 kullanmıştım. O ayakkabıyı da Ilgaz almış, sadece 20km kullanmış ve kendine uygun olmadığına karar vermişti. Tam o sırada aynı modeli araştırdığımı ve aynı numarayı kullandığımızı öğrenince bana önermişti. Uzun süre kullandım Fastwitch 3’ü. O kadar memnun kaldım ki halen kullanmaya devam ediyorum. Şu ana kadar 1150 km yaptım o ayakkabılarla ve halen çok severek giyiyorum. Neyse gelin isterseniz, bu incelemenin konusu olan o modelin devamı Fastwitch 5’e dönelim. Öncülünden memnun kalınca Fastwitch 5’i almaya karar verdim.

Bilgi: Bu incelemeye konu olan ürünü ben satın aldım ve kullanıyorum. Tüm görüş ve fikirler bana aittir. Yazı tamamıyla kendi deneyimlerimin özetidir.
Ayakkabı alırken rengi konusuna hiç takılmam. Numarama uygun hangisi varsa alırım. O zamanda tamamı parlak yeşil olan modelden vardı; aldım. Sonra öğrendim ki en çok tercih edilen renk seçeneğiymiş. Neden olduğunu hiç anlamadım, çünkü ben biraz rahatsız oldum kullanırken. O kadar göz alıcı bir renk ki koşarken herkesin dikkatini çekiyor. Tabii bu bir avantaj olarak da görülebilir :).
Kargo elime geçtiğinde kutuyu açar açmaz ayakkabının görünümüne bakıp üst kısmının bazı bölümlerinde ve dilindeki marka şeridinde kullanılan plastik malzemenin ayakkabıyı fason gösterdiğini düşündüm. Sanki sahte gibi görünüyordu. Bu sadece ilk görüşteki algım değil, hala baktıkça öyle düşünüyorum. Bu tamamen görünüş ile ilgili bir şey ve uzaktan bakıldığında öyle algılanmıyor. Bunun dışında ayakkabının görünüm oldukça güzel. Özellikle plastik kısımların dışında kalan filemsi yapının petek şeklinde dokunmuş olması ayakkabıya çok çekicilik kazandırıyor. Bu iki detay dışında görünümü üstünde durulmayacak kadar standart.
Fastwitch 5 yandan görünüm - iç
Fatswitch 5 “stability” kategorisinde bir ayakkabı. Buna uygun olarak “medial posta” sahip. Orta tabanının (midsole) kemer altına gelen bölümündeki daha sert (ve farklı renkli) malzeme bunu ortaya koyuyor. Pronasyon kontrolünün önemli olduğunu düşünen, ayaklarını ve basışını denetletmiş ve “sen stability tarzı ayakkabı giymelisin” tavsiyesi almış kişiler Fatswitch 5’i düşünebilir. (Pronasyon kontrolü, stability ve medial post gibi kavramlar için Koşu Gazetesi‘nde yazdığım Altı Üstü Ayakkabı başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.).
Fastwitch 5’in taban kalınlıkları şöyle: topukta 18mm ve ön ayak altında 13 mm. Yani 5mm bir topuk farkına sahip. Bu onu minimalizme geçiş kategorisine sokuyor -ki Saucony bu konuda önder markalardan biri. Topuk farkının az olması orta taban basanların (veya basmaya çalışanların) işini kolaylaştırıyor. Tüm bunlar düşünüldüğünde, minimalist yaklaşıma adım atmak istiyor ama stability özelliğinden vazgeçmekten çekiniyorsanız Saucony’nin hafif antrenman ve yarış ayakkabısı serisinden olan Fastwitch 5 tam denemeniz için.
Orta tabanı (midsole) Kinvara’ya nazaran daha sert. Eğer Kinvara kullandıysanız ve onun daha yumuşak tabanı hoşunuza gittiyse Fastwitch 5’de çok rahat etmeyebilirsiniz. Ama Kinvara gibi yumuşak tabanlar size fazlasıyla yastıklı geliyorsa Fastwitch 5’in taban hissini sevebilirsiniz. Dış tabanı (outsole) da Kinvara’ya göre daha kalın ve fazla. Dolayısı ile ondan daha dayanıklı olmasını bekliyoruz. Ben 400km’den fazla kullandım ve henüz dış tabanında göze batan bir erime olmadı. Dış tabanı hakkında bir şeyler yazıp topuk kısmında yazanlara dikkat çekmemek olmaz: Sağ tekin topuğunda “U R Losing!” (sen kaybediyorsun) sol tekin topuğundaysa “I’m Winning!” (ben kazanıyorum) yazıyor. İlginç bir detay 🙂 Biraz fazla rekabetçi gibi görünse de gülümsetici…
Fastwitch 5 tabanındaki yazılar
Hem üst kısmındaki dokumanın yapısı hem de tabanındaki delikler Fastwitch 5’i çok rahat hava alabilen bir ayakkabı yapıyor. Bu delikler aşırı ıslak zamanlarda su tahliyesini de kolaylaştırdığından çok yağmurlu günlerde veya triatlonlarda tercih edilebilir. Genel anlamda ayağı biraz sıkıca saran bir ayakkabı. Ön kısmı oldukça iyi oturuyor ayağa ama rahatsızlık verecek ölçüde de sıkmıyor. Fw3’ün ön kısmı ayağı daha az saran ve daha çok rahat ettiren bir yapıdaydı. Nedense ben Fw3’deki kadar rahat hissedemedim Fastwitch 5’in içinde. Ayaklarım hala Fw3’leri arıyor desem yalan olmaz. Fastwitch 5’deki bu sıkılık giymeden alınmamasını önermeme neden oluyor. Çünkü her ayak bu biçimde bir ayakkabıda rahat etmeyebilir.
Fastwitch 5 taban

“Saucony Fastwitch 5 İncelemesi” hakkında 3 yorum var

  1. Geri bildirim: Asics DS Racer 10 | Ritim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir