Bir Şampiyonun Yolculuğu

Bir Şampiyonun Yolculuğu

Kitabın kapağıİlk Ironman yarışıma az bir zaman kala yarışın havasına daha iyi girebilmek, kendimi motive etmek ve dinlendiğim zamanlarda endişeden, stresten uzak kalmak için bu yarışla ilgili bir kitap okumaya karar verdim. Bu konuda ve bu amaçlarla okunabilecek çok sayıda kitap var. Amazon’da dolanırken Chrissie Wellington‘ın otobiyografisine rastladım. Hakkında bir şeyler biliyordum ve bu bildiklerim yaşam hikayesine duyduğum merakı pekiştiriyordu. Görür görmez almaya karar verdim. Kindle’ın en güzel yanı aldığınız kitabı anında okumaya başlayabilmeniz. Hemen okumaya koyuldum. Aslında okuması oldukça kolay, sıkıcı olmayan bir dili var ancak ben zaman planlaması nedeniyle birkaç gün içinde tamamlayabildim. Aşağıda kısaca kitaptan bahsedeceğim.

Kitaba başlayan birçok amatör sporcu başlarda okumaktan vazgeçmek isteyebilir. Başlangıçta uzun uzun çocukluk ve gençlik yıllarından söz ediyor. Bu kısım, böyle inanılmaz bir sporcunun yaşamı için biraz uzun tutulmuş gibi görünüyor ama biyografisini yazan kişi muhteşem bir sporcu yaşamını 5-10 seneye sığdırmış ve kısa zamanda sonlandırmışsa otobiyografisi açısından bu bölümlerin biraz uzaması normal. Ayrıca sanırım çocukluk ve gençlik döneminin ne kadar normal olduğunun, hatta var olan ufak anormalliklerin de ne kadar beklenmedik olduğunun altını çizmek istemiş. Bahsettiğim anormallik Wellington’ın yeme bozuklukları ve bulumik davranışları. Açıkçası ben bu bölümlerde de çok sıkılmadım. 90’lı yıllarda İngiltere gençlerinin hayatı algılayışları ve yaşam konusundaki kararları olarak okudum. Bizim coğrafyamızdakilerle aralarındaki farkı göstermesi açısından oldukça ilgi çekiciydi. Neden bilim, sanat ve sporda “oraların öyle”, “buraların da böyle” olduğunu düşünürken güzel altyapı oluşturabilir.

Klasik Chrissie Wellington görüntüsü
Klasik Chrissie Wellington görüntüsü

Ardından, yaptığı bazı yolculukları ve az gelişmiş toplumların gelişmesine yardımcı olmak için oluşturduğu sivil toplum kuruluşları kariyerini anlatmaya koyuluyor. Bu kısımlarda spora hepimiz gibi geç ve potansiyelinin farkında olmadan yaptığı girişini okuyoruz. Koşmaya karar verip kendi kendine yaptığı antrenmanları okurken bir anda Londra Maratonu’nda koşmaya karar verdiğinde kendimizle özdeşleştirebiliyoruz. 3:45 hedefi ile başladığı ilk maratonunu 3:08 ile bitirdiğinde anlıyoruz ki o bizden biri değil. Nepal’de, Avusturalya’da ve Arjantin’de yaptığı uzun ve zorlu bisiklet sürüşleri sırasında bizle olan farklılığını unutuyor gibi oluyoruz ama ardından triatlon yapmaya karar verdiğinde aldığı inanılmaz sonuçları görünce yeniden aramızdaki uçurumları hatırlıyoruz. O kadar başarılı oluyor ki hızla pro olmaya karar veriyor.
Garip bir kişiliğe sahip ve geçmişinde sıkıntılı dönemleri olan ama dünyaca tanınmış koç Brett Sutton ile başlayan pro yaşamını okurken elit atletlerin geçtiği yolların detaylarını öğreniyoruz. Katıldığı ilk Ironman yarışını ve birkaç yarı ironman mesafesinde yarış kazanmasını anlatmasının ardından çok güzel bir 10. bölüm geliyor. Bence kitabın en güzel bölümü bu. Uzun mesafe triatlon ile uğraşan herkesin belki de okuması gereken bir bölüm. Bu işi yapmanın detaylarından, hissettirdiklerinden söz ettiği gibi işin teknik tarafına dair de birçok detay veriyor bu bölümde. Hatta okurken bu bölümü çevirip yayınlasam mı diye düşündüm ama ne zamanım var ne de telif haklarını çiğmeneye niyetim. Umarım bir gün Türkçesi de yayınlanır ve herkes okuyabilir bu bölümü.
Klasik Chrissie Wellington görüntüsüne bir örnek daha
Klasik Chrissie Wellington görüntüsüne bir örnek daha

Wellington kitapta, kendi gezegeninden dünyaya nasıl geldiğini veya uzay gemisinin detaylarını anlatmıyor :). Metabolizmasının bu kadar yoğun antrenman ve yarış programına nasıl dayandığını, antrenmanlardan ve yarışlardan sonra nasıl bu kadar hızla toparlandığından da söz etmiyor. Sakatlıklarına rağmen nasıl bu kadar dayanıklı ve hızlı olabildiğinin ipuçlarını da vermiyor. (Çünkü sanırım kendisi de bilmiyor.) Ama bu sporu yapacak olanlara hem çokça motivasyon hem de bolca bilgi ve deneyim veriyor. Kitapta bazı antrenmanlarının detaylarından söz ettiği bölümler var. Birkaç tanesi şöyle: 1:30luk 100x100m yüzme, aynı gün içinde bir saat tepe tekrarları olan iki saatlik bir biniş ve yine aynı günün sonunda iki saat on beş dakikalık, içinde 20 km zaman denemesi olan başka bir biniş; ya da ilk saati ironman, ikinci saati yarı ironman ve üçüncü saati olimpik temposunda 3 saatlik biniş sonrası 2:50lik 15x800m pist koşusu. Daha olimpik triatlonlara hazırlanırken ve sürekli bir işi varken bile haftada 26 saat antrenman yaptığını okuduğumda uzaylı olduğunu anlamıştım zaten. İşin ilginç yanı bazı konularda da aynı bizim gibi davranıyor. Mesela bizler çevremizdeki sporculara her zaman sakatlıklar konusunda dinlenme, antrenmanlara ara verme veya doktorların dediklerine uyma tavsiyeleri veririz. Konu kendimiz olduğunda ise bunların tersini uygularız. Chrissie Wellington da bu konuda farklı değil. Alçılı koluyla yüzme antrenmanı yaparken yarasının enfekte olmasına neden olması veya çok büyük kazalardan hemen sonra ertesi günü antrenmana çıkması gibi “olağan” davranışları var.
Chrissie Wellington
Bir kadın düşünün, 25 yaşına kadar herhangi bir yarışa katılmamış. Ondan sonra katıldığı neredeyse hiçbir yarışı kaybetmemiş. Çok kısa süren spor yaşamında da katıldığı 13 Ironman yarışının 13ünü de kazanmış. Her seferinde derecesini daha iyiye taşımış, rekorlar kırmış ve tarihe geçmiş. Aşağıda bazı rekorlarını yazdığım bu kadının sakarlıklarından, yarışlara hazırlanırkenki düşüncelerinden ve yarış sırasında yaşadıklarından bahsetmesini okumak istiyorsanız (ve İngilizce okuyabiliyorsanız) kitabı okumanızı öneririm.

  • Ironman mesafesinde dünya rekoru 8:18:13 (Challenge Roth, 2011)
  • Resmi Ironman dünya rekoru : 8:33:56 (Port Elizabeth, 2011)
  • Ironman mesafesinde en hızlı 4 zaman: 8:18:13 (Roth, 2011), 8:19:13 (Roth, 2010), 8:31:59 (Roth, 2009), 8:33:56 (Port Elizabeth, 2011)
  • Ironman mesafesinde en hızlı kadın bisiklet zamanı 4:36:33 (Roth, 2010)
  • Ironman mesafesinde en hızlı kadın maraton zamanı 2:44:54 (Roth, 2011)

“Bir Şampiyonun Yolculuğu” hakkında 1 yorum var

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir