Garmin Forerunner 620 ve 220

Garmin Forerunner 620 ve 220

Garmin Forefunner 620 ve 220Garmin saat almayı planlıyor ve hangisini alsam diye düşünüyorsanız biraz bekleyin. Bugün Garmin iki yeni model duyurdu; FR 620 ve FR 220. Model numaralarına bakınca hemen bu blogda da incelemelerini yayınladığım iki modelin devamı oldukları anlaşılıyor; sırasıyla FR 610 ve FR 210. Ancak bu iki yeni model ile Garmin, çok farklı, yeni yaklaşımları masaya taşıyor. Henüz saatler satışa çıkmadı, zaten çıksa bile ülkemize gelmesi zaman alabilir. Dolayısıyla ben de henüz görüp deneyemedim ama yenilikleri çok dikkat çekici olduğundan hızla burada paylaşmak istedim.

Öncelikle en büyük yenilik renkli ekranlar. Şimdiye kadar hep gri, siyah ekranlarla başbaşa olan koşucular artık daha renkli bir görünümle karşılaşacaklar. Bu bence çok önemli değil ama renk her zaman iyidir. Bazı şeyleri daha dikkat çekici veya kolay okunur hale getirebilir. Olmazsa olmaz değil ancak negatif bir etkisi yoksa (pil tüketimi vb.) renkli ekran güzel bir gelişme. Her iki model de bir inç Chroma renkli ekran ile geliyor.
En büyük yeniliklerden bir diğeri de saatlere bütünleşik olan akselerometre. Bu ek sayesinde ayakkabıya takılan food pod olmadan da kadans bilgisine ulaşılabiliyor olacak. Ayrıca GPS kullanılamayan durumlarda (kapalı salon veya koşu bandı gibi) bu akselerometre sayesinde mesafe ve pace bilgileri de okunabilecek. Tabii ki GPS kadar doğru olmayacaktır ama ek bir cihaz kullanmadan bu bilgilere ulaşmak bence güzel bir yetenek.
Bu iki büyük yeniliğe rağmen iki model de öncekilere göre daha hafif ve daha ince bir tasarıma sahip. Aynı zamanda pil ömrü de oldukça uzamış görünüyor. Günlük saat olarak kullanımda 6 hafta GPS açıkken 10 saat dayanabildiği söyleniyor. Önceki modellerdeki pil ömrü maratondan daha uzun mesafe yarışlarda ve uzun antrenmanlarda sorun olabiliyordu. 10 saat neredeyse 80k yarışlarında bile yetebilecek bir pil ömrü.
Bence çok önemli olan diğer bir yenilik ise Bluetooth desteği. Ant+ yanında Bluetooth bağlantı yapabilme özelliği çok beklenen bir özellikti. Böylece akıllı telefonlara veri aktarımı olası hale geldi. Ayrıca Bluetooth sayesinde eşleştirilmiş cep telefonu ile Livetrack üzerinden koşucuların takip edilebilecek olması da çok güzel bir özellik. Daha önce bisiklette kullanılan Edge cihazların bazılarında olan bu özellik artık koşucular için de kullanılabilir olacak.
Garmin Forefunner 620 ve 220
Sadece 620’de olan bazı özellikler de var. Bunlardan ilki 610’da da var olan dokunmatik ekran. Garmin’in basın duyurusunda söylediğine göre 610’da aldıkları şikâyetlerden sonra dokunmatik ekranı çok fazla geliştirmişler. Daha hızlı tepki veren ve kolaylıkla kullanılan bir dokunmatik ekrana sahip olacakmış 620 modeli. Yine sadece 620’de olacak bir özellik de WiFi üzerinden veri aktarımı. Yani artık USB stick olmadan da veriler Garmin Connect’e aktarılabilecek.
Çok ilgi çekici olan başka bir yenilik ise 620 ile birlikte kullanılabilecek olan yeni HRM-Run nabız bandı. Bu nabız bandı içinde taşıdığı akselerometre sayesinde bugüne kadar koşu antrenmanlarında erişebildiklerimizden çok daha detay verilere erişmemizi sağlayacak. Şu yazıda bazılarının isimleri geçen koşu formu ve adım analizi verileri bu monitör sayesinde artık saatinizde olacak. Dikey salınım (Vertical Oscillation), yerle temas süresi (Ground Contact Time) ve kadans (adım sayısı) gibi detaylar birçoğu veri bağımlısı olan koşucu için yeni ufuklar açacağa benzer. Bunla da kalmıyor 620 HRM-Run’dan gelen nabız verilerine (nabızdaki değişim ve salınım gibi) dayanarak antrenman sonrasında ne kadar recovery (toparlanma) ihtiyacınız olduğunu belirleyip bunu saatte gösterecek. Ayrıca yeni antrenmana başladığınız ilk dakikalarda yeterli recover etmiş (toparlanmış, dinlenmiş) misiniz gibi ilginç uyarılarda da bulunabilecek.
İşin ilginci yine nabız verilerine ve hız bilgilerine dayanarak VO2Max tahmininde bulunabilecek. Firstbeat firmasının bulduğu algoritma ve hesaplamaları kullanan Garmin, VO2Max hesaplayabildiği gibi bu veriyi kullanarak bir sonraki yarışınız için tahmini süreler de verebilecek. Tabii tüm bunların formüller ve algoritmalarla hesaplandığını ve hata payı yüksek olan ölçümler sonucu elde edilen verilere dayandığını unutmamak gerek.
Garmin Connect ile bağlantı ve veri alışverişi sayesinde yeni bir hedefe ulaştığınızda veya kişisel en iyi derecenizi yaptığınızda saat ekranından kutlamaları da anında göreceksiniz. Bu da motivasyona güzel katkı sağlayacak yeniliklerden biri.
Şimdilik çok daha detaya girmiyorum. Saatler piyasaya çıksın, insanlar kullanıp incelemeler yayınlasın, hatta belki ben de kullanayım ondan sonra daha detaylı inceleme yazıları yazarım. Şimdilik yurt dışı fiyatlarını verip sizi aşağıdaki video ile baş başa bırakayım. 620, HRM-Run nabız bandı olmadan 399 dolar, onunla birlikte 459 dolar. 220 ise 249 dolar. Modellerin tanıtıldığı Garmin sitesinde çok daha fazla bilgiye erişebilirsiniz.

“Garmin Forerunner 620 ve 220” hakkında 5 yorum var

  1. Eline saglık. Güzel bir on değerlendirme olmuş. Ornek videoda kosan adam birazcık terleseymis daha gerçekçi olacakmış. :))

  2. Eski Polar RCX5’ci, yeni 910XT’ci olarak şunları söyleyim; akselerometre hariç diğer bütün yenilikler Vo2Max ölçümü, sü vs. vs. Polarda zaten mevcut olan özelliklerdir. Aradaki asıl büyük fark ise garmin.connect polar personel trainer’e göre hala emekleme seviyesinde ve asıl iyileştirmeleri polarla benchmark yaparak garmin.connect’te uygulamaları lazım. Özet olarak Polar şu an için Garmine göre kullanıcısına daha gelişmiş özellikler sunmakta kafam polar da olsada gönlüm Garminden yana :)) Forever 910XT 🙂

  3. Garmin FR60 kullanıyorum. Eski bir model sayılır. GPS’i yok, Mesafe ve hızı foot pod ile yapıyor. Bu yeni modellerdeki özelliklerin hiçbiri yok. Ama yeni modellerin pilinin bu kadar çabuk bitmesi inanılmaz. Ben 1 yıla yakındır kullanıyorum, Toplam 170 km koşmuşum. Pili hala iyi durumda. Habire pil değiştirmek öyle sıkıcı ki, yazınızı okuduktan sonra saatimi değiştirmemeye karar vermiş bulunuyorum 🙂

    1. aslında pilleri değişmiyor, bu saatler (yani pilleri) şarj ediliyor. gps destekli olan saatlerde pil değişmesi çok can sıkıcı olabilirdi haklısınız, ama neyse ki doğrudan prizden veya bilgisayardan şarj edilebiliyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir