Göğüs Kafesi Kaslarına Ağırlık Antrenmanı

Göğüs Kafesi Kaslarına Ağırlık Antrenmanı

RespiBeltYıllar önce ehliyet kursunda ilk yardım dersini veren eğitmenle garip bir tartışmaya girmiştim. O, “nefes aldığımız için göğüs kafesimiz genişler” diyerek bir şeyler anlatmaya başlamıştı. Ben de el kaldırıp “hayır, göğüs kafesimiz genişlediği için nefes alırız” demiştim. Tartışma biraz dilbilim ve felsefe tartışmasına dönmüştü. Ama benim anlatmak istediğim, nefes alabilmek için göğüs kafesi çevresindeki kasları kullanarak akciğerleri genişletmek, böylece içerideki hacmi artırıp basıncı azaltarak dışarıdan içeri hava akışını sağladığımızdı. Neyse, tartışma sonunda kendimi anlatabildim. Aslında koşan herkes bunu çok iyi bilir. İlk yapılan zorlayıcı antrenmanlardan sonra göğüs kafesi çevresindeki kasların nasıl hamladığını hepimiz hatırlıyoruz. Hala çok zorladığımız antrenmanlar sonrasındaki gün nefes alıp verirken hangi kasların ağrıdığını hissederiz.

Bacaklarınızı kuvvetlendirmek amaçlı ağırlık antrenmanı için kullanabileceğiniz aletler vardır. Kollarınızı veya omuzlarınızı güçlendirmek için dambıllar kullanırsınız. Peki bu nefes almakta kullandığımız göğüs çevresi kaslar için bu tip bir çalışma nasıl yapılır? Loughborough Üniversitesi’nden araştırmacılar bu kasları güçlendirmek amaçlı RespiBelt isimli bir ürün ortaya koymuşlar. RespiBelt, Nike Oregon Projesi kapsamında Alberto Salazar koçluğunda çalışan tüm atletlerce kullanılıyormuş.
RespiBeltNike Oregon Projesi ve Alberto Salazar deyince hemen hepiniz aklına Mo Farah gelmiştir. Olimpiyatlarda 5000m ve 10000m müsabakalarında altın alarak duble yapmış olan Mo Farah ve tabii 10000m’de hemen ardından ikinci olarak herkesi şaşırtan Amerikalı Galen Rupp da bu aleti kullanarak çalışmışlar. Bu tip üst düzey uzun mesafe koşucular için nefes alıp vermekte kullanılan kasların güçlenmesi çok önem taşıyor. Dinlenik haldeyken nefes alıp vermek bir efor istemez ama ağır egzersiz sırasında aşırı oksijen ihtiyacı nefes alıp vermeyi zorlaştırır, bir süre sonra rahatsız edici hatta acı verici biçime dönüşebilir. Göğüs kafesini saran ve nefes almayı ayarlanabilir ölçülerde zorlaştıran RespiBelt kasların gelişmesini sağlıyormuş. Bu aracı kullanarak antrenman yaptıkça göğüs kafesi kasları daha verimli ve güçlü hale geliyor ve dolayısı egzersizde kullanılan kaslara taşınmak için çok daha fazla oksijen sağlanabiliyormuş. Bunun sonucu olarak da atletik performans artıyormuş. Etiyopyalı ve Kenyalı atletler sürekli yüksek irtifada çalışarak oksijenin daha az olduğu ortamlarda nefes alıp verme ve dolayısıyla kaslara oksijen taşıyabilme kapasitelerini artırıyorlar. RespiBelt de yüksek irtifaya çıkmadan sanki yüksek irtifada çalışıyormuş gibi göğüs kafesinizi ve haliyle ciğerlerinizi çalışıyormuş.
RespiBeltBizim seviyemizdeki rekreasyonel sporcular için bence biraz fazla. Ben kullanmayı düşünmem. Bir gün kullanacak olursam da önce doktorumla (ve varsa o zaman koçumla) konuyu enine boyuna tartışırım. Konuyu bloga taşımamın sebebi değişik antrenman yöntemlerinden biri olarak çok dikkatimi çekmesidir.
Not 1: Konu hakkında İngilizce bir makale
Not 2: Ürünün satışını yapan site

“Göğüs Kafesi Kaslarına Ağırlık Antrenmanı” hakkında 1 yorum var

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir