Koşturmaca Podcast

Koşturmaca Podcast

Apple'ın podcast için belirlediği imaj
Podcast, internet üzerinden dağıtılan/paylaşılan video veya ses dosyaları için kullanılan genel bir terim. Bu terim, iPod ve broadcast (yayın) kelimelerinin birleşiminden geliyor. Aslında bu çok sık rastlanılan bir yanılgıya da neden olan bir birleşim. İçinde iPod’a referans olduğundan bir çok insan podcastlerin sadece iPod aracılığı ile dinlenebildiğini düşünebiliyor; oysa bu doğru değil. Daha önceleri bu dosyalar için webcast terimi kullanılırdı ve aslında çok daha doğru bir seçimdi. O da web ve broadcast kelimelerinden oluşturulmuştu, web üzerinden yapılan yayın olarak algılandığından çok doğru bir terimdi. Ses dosyalarını dinlemek için iPodlar o kadar yaygınlkaştı ki podcast kelimesi webcaste ağır bastı.
Yukarıdaki terim açıklamasından da anlaşılacağı gibi podcastler aslında şarkıların paylaşıldığı dosya formatlarından farklı olmayan, web de paylaşılan ses dosyalarından başka bir şey değiller. İstenildiği zaman dinlenebilen radyo programları gibi de düşünebilirsiniz.
Ülkemizde çok fazla bilinmiyor olmasına karşın dünyada kullanımı oldukça yaygın. Akla gelebilecek her konuda podcastler bulmak mümkün. Bazen tek kişinin konuştuğu, bazen birden fazla insanın sohbet ettiği, bazen röportaj şeklinde ilerleyen bazen de ders gibi anlatılan podcastler var. 

Benim podcastlerle tanışmam işim dolayısı ile oldu. Yazılım ve teknoloji konularında çok okuyordum ancak okumanın mümkün olmadığı zamanları da (örneğin, uzun yolculuk zamanları, el ile yapılan ama bir şey dinlemeye engel olmayan bazı işleri yaparken) değerlendirmek istiyordum. O dönemlerde “bu konularda radyo programları olsa da dinlesem” diye düşünürken podcastlerle tanıştım. Sonrasında, ilk koşmaya başladığım zamanlarda uzun koşularım sırasında daha fazla podcast dinlemeye başladım. Artık sadece yazılım ve teknoloji konuları yetmediğinden astronomi ve felsefe konularında bazı podcastler keşfettim.
Podcastleri dinlemek için bir bilgisayar ve internet bağlantısı yeterlidir. Podcast içeriklerini sunanlar bu iş için web sitesi de bulundururlar. Bu sitelere girip doğrudan site üzerinden podcastleri dinleyebilirsiniz. Ancak, daha kullanışlı olanı, taşınabilir bir ses dosyası çalan alet (mp3 çalar) edinmektir. Genelde podcast sitelerinde bilgisayarınıza indirebilmeniz için bağlantılar mevcuttur. Bu dosyaları bilgisayarınıza indirip, mp3 çalarınıza aktararak kolayca dinleyebilirsiniz. Bu iki yöntem podcast dinlemek için başlarda yeterli görünebilir ama podcastlerin sürekli yayınlar olduklarını düşünürseniz bu işleri elle sık sık yapmak bir süre sonra sıkabilir. Bu nedenle başka bir internet teknolojisi işin içine girer; RSS. RSS internet sitelerinin yayınladıkları içeriğin tek bir ortamdan izlenebilmesini sağlayan içerik besleme yöntemidir. İnternet siteleri içeriklerini XML formatında bir adreste yayınlarlar. İçerik yenilendiğinde bu dosya da yenilenir. Bu adresi izleyen uygulamalar yeniliklerden kolayca haberdar olurlar. İşte bu RSS teknolojisini kullanarak podcastleri izleyen ve yeni bölümleri yayınlandıkça otomatik olarak bilgisayarınıza indiren podcast izleme uygulamaları insanları bu işlerden kurtarır. Podcast izleme uygulamalarının en ünlüsü, podcast teriminin de kaynağı olan iPodların bilgisayarlardaki senkronizasyon programı olan iTunes’dür. Diğer bir çok uygulamayı Wikipedia’nın ilgili sayfasında işletim sistemi bazında gruplanmış olarak görebilirsiniz.
KoşturmacaPeki ana konusu koşu olan bu blogda bu bilgileri neden paylaştım? Çünkü bir ay önce, Ilgaz ile birlikte ana konusu koşu olan (sanırım ilk) Türkçe podcasti kaydetmeye ve yayınlamaya başladık. Şu ana kadar haftada bir olmak üzere dört bölüm kaydettik. Podcast için bir de web sitemiz var; kosturmaca.wordpress.com (kosturmaca.com adresinden de erişilebiliyor). Devamlılığına ve haftalık olmasına dikkat edeceğiz. Genellikle çarşamba veya perşembeleri yayınlanıyor olacak. İlk iki bölümde zaman konusuna çok dikkat edemedik ancak bundan sonra, son iki bölümde olduğu gibi 40-45 dakika arası sürecek.
Dilerseniz doğrudan web sitesinden bölümleri dinleyebilirsiniz. Bunun için her bölümün tanıtım yazısı üzerinde bir flash ses dosyası çalıcı var. Yine her yazıda bölümü bilgisayarınıza indirmek için bir bağlantı mevcut. Herhangi bir podcast yakalama/izleme uygulamasında kullanmak isterseniz şu RSS adresini kullanabilirsiniz. iTunes kullanıyorsanız oradan abone olmak için de şu adresi kullanabilirsiniz. Bu adreslere sitenin abonelik ana menüsü altından da ulaşılabilir. Podcast için bir facebook sayfamız da var. Şu an için o sayfada özel bir şey yok ama ilerisi için planlarımız var. Ayrıca Twitter kullanıyorsanız kosturmaca podcastinin twitter hesabı @kosturmaca. Podcast ile ilgili her konuda doğrudan bizimle iletişime geçmek isterseniz kosturmaca.podcast[at]gmail.com eposta adresini kullanabilirsiniz.
Umarım hoşunuza gider…

“Koşturmaca Podcast” hakkında 1 yorum var

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir