2010 Berlin Maratonu

2010 Berlin Maratonu

Yapılan bir araştırmaya göre ilk defa maraton koşacak kişilerden %65’i yapabildiklerinden çok daha hızlı koşacaklarını tahmin ediyormuş. Daha da fenası ilk kez maraton koşacakların %15’i ve ikinci kez koşacakların %8’i tahminlerinden 1 saat daha uzun sürede tamamlamışlar yarışı. Yani insanlar deneyimsizken zamanlarını kestirmekte çok iyimser olabiliyorlarmış. Çok deneyimli koşucular ise zamanlarını birkaç dakika civarında tahmin edebiliyorlarmış.

Foto from: http://www.climbandhike.com/?p=3647
Bu benim 3. maratonum olacak. Çok deneyimsiz sayılmam ama deneyimli bir koşucu da olmadığım ortada. Daha önceki iki maraton ve son yarı maraton zamanından yola çıkarak takip ettiğim çalışma programında kullanmak üzere hedef tempomu 5 dk/km olarak belirlemiştim. Bunun anlamı maraton için önüme 3:30 civarı bir hedef koymaktı. Hedef halen geçerli. Ama şöyle bir düşününce aslında bu hedef için biraz acele ettiğimi farkediyorum. Son bir ayda sağ bacağımda yaşadığım sıkıntılar da aslında bunu farketmemi kolaylaştırdı. 3:53’den 23 dakika kırpmak gerçekten kolay değil. Toplam süre kısaldıkça süreyi daha da azlatmak güçleşiyor. Yani 4:00’dan 3:45’e inmek ile 3:15’den 3:00’a inmek kesinlikle ayrı şeyler. Biraz koşmakla meşgul olmuş birisi için bu cümle ne kadar açık olsa da bazen benimki gibi hatalara düşebiliyor insan. Ben de 4:07’den 3:53’e düşmüşken kısalan süreye rağmen kırpma işini 14 dakikadan 23 dakikaya çıkarmışım.
Görünen o ki hedef belirleme konusunda biraz hata yapmışım. Ama şu anda dönmek için geç. Bunun için çabalayacağım, çünkü son 18 haftadır bunu yapabileceğime inanarak ve yapabilmek için çalıştım. Daha önceki denemelerden farklı olarak takviye jel tüketerek belki tahminlemedeki hatayı biraz olsun toparlayabilirim. Bacakları her ne kadar dinlendirmiş olsam da o gün ne olacağını kestiremiyorum. Belki sorun çıkarmazlar veya çıkarsalar da heyecanla farkında olmam. 5:00 dk/km grubu ile koşmaya çalışacağım. Sürdürebildiğim yere kadar bu tempoyu sürdüreceğim. Tim Noakes, kült kitabı Lore Of Running‘de “everybody slows down” diyor. Ben yavaşlamayı minimumda tutmaya çalışacağım. Sonucu hep beraber göreceğiz. 3:30 olmaz, 3:40 olur, önemli değil. İlk defa 40.000 kişi ile aynı anda start almanın deneyimi her şeyin önünde şu anda. Ayrıca dailymile aracılığı ile tanıştığım 3 arkadaş ile şahsen tanışma fırsatı bulacağım ve aynı parkurda ter dökeceğim için ayrıca mutluyum.
Adet olduğu üzere hedefleri yazarak bitiriyorum bu yarış öncesi son yazıyı:
1. Bitirmek
2. Sağlıklı ve güler yüzle bitirmek
3. 3:53’den daha iyi bir derece ile bitirmek
4. 3:30 derece ile bitirmek
Not: Aslında Berlin maratonunu seçmemdeki en büyük etken Haile Gebrselassie’yle aynı startta yer alabilmekti. Ne yazık ki bu sene Berlin’de olmayacakmış. Bu konuda biraz üzgünüm ama son iki dünya rekorunun (aslında dünyanın en iyi derecesi demek daha doğru) gerçekleştirildiği parkurda olmak da yetecek.

“2010 Berlin Maratonu” hakkında 2 yorum var

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir