9 ile Biten Yaşlar

9 ile Biten Yaşlar

39-40İnsanlar, yaşlarının onluk hanesi değişeceğinde farklı bir anlam arayışına giriyorlarmış. Bu anlam arayışları arasında her türlü konu var. Örneğin, bir online ilişki arayışı sitesinin 8 milyon erkek kullanıcısının verilerinden evlilik dışı ilişki arayanlara dair çizilen grafikte 39, 59 ve özellikle 49 yaşın oldukça öne çıktığı görülmüş. İşin ilginç yanı şu; hayatın anlamını sorguladığınız bir dönemdeyseniz bunu iki şekilde yapmanız mümkünmüş: uyumlu (yani anlam bulmanızı kolaylaştıracak yönde) veya uyumsuz (anlam bulma ihtimalini azaltır biçimde). Uyumsuz için en büyük örnek intihar. Enteresan bir şekilde istatsistiklere göre 9 ile biten yaşlardaki intihar oranları da oldukça yüksek. Peki ana konusu koşu olan bu sitede bu konunun işi ne?

İlk nedeni benim de şu anda 9 ile biten bir yaşta olmam 🙂 . İkinci nedeni ise insanların 9 ile biten yaşlarda uyumlu dediğimiz anlam arayışlarına en güzel örneğin bir maraton koşmak olması. Bu konuyu okuduğum yazıda yazar, Athlinks sitesinden (insanların yarış sonuçlarını resmi kanallardan sergileyebildikleri bir site) rastgele 500 ilk maratonunu koşmuş kişinin yaşlarına bakmış. Gerçekten de 9 ile biten yaşlarda farklılık göze çarpıyor. Özellikle bir önceki ve bir sonraki yaşlarla karşılaştırıldığında neredeyse %50’ye yakın bir fark ortaya çıkıyor. En çarpıcı farklılık ise 49 yaşında.
Yine maraton sonuçları ile ilgili biraz araştırınca insanların 9 ile biten yaşlarda koşacakları maratona çok daha fazla çalıştıkları, o yıllardaki hedeflerinin her zamankinden daha çarpıcı olduğu görülmüş.
O yazının da temel aldığı asıl makale özetle şunu söylüyor: 9 ile biten yaşlarda insanlar delice şeyler yapıyorlar (pozitif veya negatif). Hiç böyle düşünmemiş, yaşımla hiç bağdaştırmamıştım ama ilk uzun mesafe triatlonumu 39 yaşında bitirdim. Önümüzdeki 9 ay içindeki iki hedefim üç saat altı bir maraton koşmak ve bir 100 km yarışını bitirmek. Acaba bilinç altımda yaşımla ilgili bir bağlantı kuruyor muyum, merak etmedim değil.
Siz de kendinizde ilgili yaşlarda böyle bir eğilim fark ettiniz mi?

“9 ile Biten Yaşlar” hakkında 8 yorum var

  1. Aslında en güzeli ikili sayı sistemi.
    İnce düşünüldüğünde kimsenin kendi biricik hayatını böyle parmak hesabıyla ele almak isteyebileceğine ihtimal vermiyorum.
    İlk uzun mesafe triatlonumu hayatımın yeni bir evresi olarak adlandırırım elbette, ama kimseye otuzuncu ya da kırkıncı doğum günümden bir dönüm noktasıymışçasına bahsedemem.
    Meseleyi yeni bir hedef ya da anlam bulmaktansa ön anlaşmalı ilişki bulmak olarak görenlerde parmaklarla çalışmanın ve kolaycılığın bir alışkanlığından bahsedilebilir belki.

  2. İlk uzun mesafe triatlonumu hayatımın yeni bir evresi olarak adlandırırım, yerine “adlandırırdım” olacaktı. Benim henüz böyle bir başarım yok.
    🙂

  3. Benim için birçok şey “29” yaşında motosiklet almamla başladı…
    “Hayat 30’undan ve 8000RPM’den sonra başlar.”

  4. Bence çok mantıklı, 3’lü yaşların sonuna gelindiğinde eminim 40 yaşına girecek olmak insanda ister istemez bir kaygıya sebep oluyordur ve belkide böyle delice şeyler yapmaya sebebiyet veren insanların bilinç altlarında o yaşa gelinen sürecin boşa geçirilmiş olması ve bir şeyler başarılması gerektiği düşüncesidir. Her insanın kendi kafasında strict doğruları vardır.
    Biraz alakasız ama kendimden örnek vermem gerekirse ilk maratonum da kendime 4 saat 10 dakikanın altı için hedef koymuştum. Yarışa başladım gayette iyi gidiyordum 32. km de bacaklarımda laktik asit birikti ve kaskatı kesildiler.İlk acının geçmesi için kenarda 10 saniye kadar durdum ve yine koşmaya başladım. Yarışın son 10km si benim için tam bir işkence oldu. Fakat hedefimi tutturmaya hala kararlıydım. Ortalama 5:40 pace ile geldiğim 32. km den sonrasını kendimi yeni başlamış gibi hissetmeme rağmen bacaklarımdaki acıdan dolayı 6:15 pace ile koşabildim. Fakat gülhane parkı girişinde 4 saat 10 dakikanın altında bitiremeyeceğimi anladım. Saatin ekranına baktım yokuş çıkarken hızım 6:10 ve saat 4 saat 9 dakikalara daha yeni girmişti. Ben yokuşun yarısından fazlasını bitirmiştim. O an tek bir şeyi amaçladım saat 4 saat 9 dakikayı gösterirken yarışı bitirebilmek. Tüm gücümle koşmaya başladım sanki bacağımda biriken laktik asit kramp girercesine bacaklarımı yırtıyordu ama o 9 sayısı 10 a tamamlanmasın diye tüm limitlerimin kat kat üzerine çıktım ve 4 saat 9 dakika 43 saniyede yarışı bitirmeyi başardım. Saatte hızıma baktığımda gülhane yokuşunun bir kısmını 3:50 pace ile çıktığımı gördüm. Halbuki düz yolda 6:10 pace ile koşuyordum.
    Ayrıca Mert abi yazının en sevindiğim kısmı “hedefim üç saat altı bir maraton koşmak” sanırım Antalya’da. Kafamda acaba üç saat altı hedefliyor mu diye düşünüyordum görünce çok sevindim. Şimdiden başarılar.

  5. Büyük şairlerin çoğu ancak 29 yıl dayanabilmiştir bu ” Herkesin bir başkasının acısı pahasına mutlu olduğu ” yaşama.Tıpkı çok sevgili arkadaşım Zafer Ekin Karabay gibi.

  6. Ben de 2013’de ilk maratonumu 28 yaşımda iken koşmuştum, benim en büyük deneyimim 8’lerime denk gelmiş 🙂 9’ları bilmiyorum ama her şey maraton sonrasında bir kırılıma uğradı bende, benim için bu denli önemli bir “challenge”ın bende yarattığı değişim hayatıma çok güzel bir yön verdi. Bu sene 30’umu Ironman70,3 ile taçlandırmayı umuyorum 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir