Koşarken Müzik Dinlemek

Koşarken Müzik Dinlemek

Golden Gate_Running Girl

Ben neredeyse hiç müzik dinlemiyorum koşarken. Son birkaç ay öncesine kadar sıkılmamak ve zamanı değerlendirmek adına işimle veya meraklarımla ilgili podcastler dinliyordum telefondan ama son birkaç aydır onu da bıraktım. Artık telefon, mp3çalar veya kulaklık taşımadan koşuyorum. Aslında son yarışımda (haliç yarı maratonu) müzik çok iyi itici olmuştu. Nedense antremanda müzik dinlemiyorum. Bunun tam olarak nedenini hiç düşünmemiştim ama denememe rağmen bir türlü de alışamamıştım. Geçenlerde şöyle bir kaç negatif etki okudum bir yerlerde. Siz ne düşünüyorsunuz?

  • Müzik özellikle de yüksek sesli müzik bisikletleri, arabaları veya diğer koşucuları duyup onlardan sakınmanızı veya yol vermenizi engelleyebilir.
  • Müziğin ritmi, normal kadansınızı bozabilir, ister istemez ritimden etkilenirsiniz.
  • Müzik seçimi yapmak yola, hıza ve formunuza odaklanmanızı engelleyebilir, yavaşlamanıza veya tökezlemenize neden olabilir.
  • Bazı yarışlarda (ben daha hiç böyle yarış görmedim ama dünyada varmış) mp3çalar taşımak yukarıdaki nedenlerle yasaklanmış. Dolayısıyla yarışta dinyelemiyorusunuz. Ya da yarışta daha rahat etmek için sadece antremanda dinliyor olabilirsiniz. Yarışta da dinleyemeyeceksen kendinizi müzikle koşmaya alıştırmayın.

fotoğraf: (c) Mert Derman

“Koşarken Müzik Dinlemek” hakkında 3 yorum var

  1. Ben tek başıma sokaklarda koşarken hep müzik dinliyorum.Müziğin ritminin normal kadansı bozması interval antremanlarında hiç söz konusu olmadı ama tempo koşularımda veya uzun koşularımda bazen olabiliyor. Bazen diyorum çünkü nike+, runkeeper gibi uygulamlarla koşarken sesli partner pace bilgisi verince toparlanıyorum. Arabaların sesini, uğultusunu duymamak tehlikeli olsa da büyük bir huzur veriyor aynı zamanda. Müzik dinlemenin kötü tarafı insan müzikten de sıkılıyor 🙂 Sokakları bilmem ama ormanda yasaklanabilir bence

  2. Ben kadans’a uygun müzikler seçiyorum. Önceden jog.fm sitesinden bpm seçip sevdiğim müzik türlerinden liste oluşturuyordum. Buna da (adını hatırlamıyorum) bir koşu programı içindeki müzik eklentisi ile başladım ve alıştım. Sonra Spotify’da koşu türü altında kadansa uygun listeler olduğunu gördüm. Ben hep müzikle başladığım için alışkanlık oldu. Şarkıdaki ritimlere kadansımı uyduruyorum. Alışkanlık oldu. Müzik olmayınca kadansım düzenli ilerlemiyor. Listeyi oluştururken de zorlanacağım (mesela ikinci yarı ve sonlara doğru) dakikalara motive edici, hoşuma giden şarkılar koyuyorum. Patikada kullanmıyorum. Daha çok şehir koşularında ve yol yarışlarında kullanıyorum.
    Müziğin benim için dezavantajı peşime takılan köpekleri duymamam oluyor 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir