İlk ihtiyaçlar

İlk ihtiyaçlar

Önceki yazıda koşmaya başlamak için hiçbir şey yapmaya gerek olmadığından, planlamayı, alış-veriş yapmayı ve diğer hazırlıkları gündemde tuttuğunuz sürece zaten zor olan başlangıcın daha da gecikeceğinden söz etmiştik. Ama bu sadece başlamak için geçerli idi. Ben bu aşamayı geçtikten sonra neler yaptım?
Devam etmek için ne yapmak gerek? Ben ilk iş olarak iyi bir çift ayakkabı nasıl edinirim diye düşünmeye başlamıştım. Bir miktar araştırdıktan sonra “iyi”den kastın “bana en uygun” olduğunu öğrendim. Ancak kısa zaman sonra fark ettim ki bana en uygun ayakkabının nasıl olduğunu bilmenin bana çok şey kazandırmayacaktı. Çünkü, amatör sporculuğun çok az geliştiği, amatör olarak sürekli ve yakından sporla ilgilenen insan sayısının az olduğu ülkemizde, spor ayakkabı satışı uygunlukla değil güzel görünümle sürdürülüyor. Buna rağmen kısaca ayakkabı seçiminden söz edeceğim. Ama bilin ki bu bilgilerden hangi mağazadaki çalışana bahsederseniz bahsedin pek bir şey değişmeyecek. O yüzden kendiniz doğru ayakkabıyı bulmaya çalışacaksınız.
İnsanların ayakları ayak çukurlarının tipine, dolayısıyla basışlarına göre ayrılıyor. Ayak çukuru çok derin olanlar (high arch), ortalama ayak çukuruna sahip olanlar (norma arch) ve ayak çukuru belirgin olmayanlar (flat foot). Ayak çukuru belirgin olmayanlar, yani tabanı görece düz olanlar, fazla içe basarlar (overpronate). Ayak çukuru çok derin olanlarsa dışa basar (underpronate). Ayağınızın nasıl bastığını anlamanın en kolay yolu, tabanınızı hafif ıslatıp koyu renk bir kağıda basmaktır. Islak iz ne kadar ince ise ayak çukuru o denli derindir.
Islak taban testiBaşka bir yöntem ise koşu bandında koşarken, adımlarınızı arkadan videoya kaydedip sonra resim resim incelemek olabilir (tabi gerçekleştirmesi daha zor bir yöntem). Ayağınızın tipini belirledikten sonra buna uygun bir ayakkabı seçmelisiniz. Normal bir tabanınız varsa “stability”, görece düz bir tabanınız varsa “motion control” ve derin çukurlu bir tabanınız varsa “cushioned” etiketli bir ayakkabı edinmelisiniz. Bunlar ayakkabıda belirtilmemiş olabilir. Daha öncesinde internette biraz araştırma yapıp uygun markaları belirleyebilirsiniz. Sürekli takip ettiğim ve burada ismini çokça zikredeceğim Runner’s World sitesinde size uygun ayakkabı marka ve modellerini tespit edebileceğiniz bir sayfa mevcut. Ancak unutmayın oradaki birçok modeli Türkiye’de bulamayabilirsiniz.
Marathoning for MortalsAyakkabı da edindikten sonra ilk öğrendiğim şey pamuklu her türlü spor kıyafetinden uzaklaşmam gerektiği oldu. Kıyafet konusunda iki önerim var sadece: 1. high-tech polyester denilen (Nike’ın Dri-Fit’i, Adidas’ın ClimaCool’u) cins tişörtler giymeniz, 2. 3-4 derece daha sıcak olduğunu düşünerek (yani dışarı çıktığınızda, henüz koşmaya başlamadan hafifçe üşüyecek şekilde) giyinmeniz.
İlk etapta daha fazla eşyaya gereksiniminiz olmayacak. Ama daha ileri gitmeden önce biraz bilgi edinmenin çok faydası olacaktır. Ben ayakkabı ve kıyafetten sonra ilk olarak internette koşu ile ilgili ne bulduysam okumaya verdim kendimi. Tabi başta, Runner’s World sitesi. Daha sonra Amazon’dan bir kitap sipariş ettim. Hangisini alacağınıza karar vermek gerçekten güç, çünkü koşu ve jogging ile ilgili yüzlerce kitap var. Ben daha başında hedefimi yarı maraton olarak belirlediğimden “Marathoning For Mortals” kitabını edindim. Kitap gerçekten yeni başlayan biri için biçilmiş kaftan. İngilizce biliyorsanız tavsiye ederim.

“İlk ihtiyaçlar” hakkında 4 yorum var

  1. Geri bildirim: İlk ölçümler « Ritim
  2. Blogla tanıştıgıma cok memnun oldum! Kosu benim icin hep bir hayal oldu. Gecen aylarda biraz ilerlemistim ki bu gecen 2 hafta yine kas agrilari beni bitirdi! Ben de bel fitigindan mizsaribim ve bacaklarimda feci bir kasılma var. Yoga-pilates yapiyorum, bazen rahatliyorum! Yeniden kosuya motive olmak istiyordum ki bu siteyi gordum! Hemen kitabin da siparisini verdim! Umarim basarabilirim.
    Esnemek herhalde bu isin altin kurali. Daha sitenin tamamini incelemedim, mutlaka vardir bu konuda tavsiyeler. Benim herhalde herkesin 2 kati esnemem gerekiyor zira yoksa bacaklar kaskati oluyor ve hemen yoruluyorum! İsvicre’de yasamak demek spor ve ozellikle de kosu-kayak ve hiking demek! Geleli 7 ay oldu, yavas yavas adapte oluyoruz! Blogunuzu takipteyim!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir