Koşu geçmişini saklamak ve antrenman sosyal ağı Dailymile

Koşu geçmişini saklamak ve antrenman sosyal ağı Dailymile

Badge

Koşmaya başladığım ilk zamanlar eşimin tavsiyesi üzerine tüm antremanları bir elektronik tabloda tutmaya başlamıştım. Böyle bir dosyayı tutmaya başlar başlamaz faydasını görmeye başlıyor insan. Nedir bu faydalar: koşu istatistiklerini izlemek, gelişimi (veya gerilemeyi) gözlemlemek, programa sadık kalınıp kalınmadığını izlemek ve geleceğe yönelik planlar yapmak için geçmişi incelemek. Ancak bu kayıtları bir tabloda tutmaya çalışmak bir süre sonra zorlaşmaya başlıyor. Ben de bunu farkettiğim sıralarda dailymile‘ı keşfettim.

Malum, günümüzde sanal dünyadaki sosyal ağlar oldukça gündemde. Genel anlamda kullanılan twitter veya facebook gibi ağların yanısıra özel ilgi alanlarına yönelik sosyal ağlar da çoğalmakta. Tabi koşu (veya genel anlamda spor) sosyal ağları da bundan nasibini alıyor. Birçok antrenman sosyal ağı benzer işlevleri sağlıyor ancak ben beğendiğim özelliklerine değinerek özelde dailymile için yazacağım.

Rota belirlerken
Rota belirlerken

Dailymile öncelikle çalışmalarınızın kaydını tutmanızı sağlıyor. Arayüzü bir yandan bunu epeyce detaylı yapmanızı sağlarken bir yandan da oldukça sade ve kullanışlı. Koşunuzu değil çalışmanızı diyorum çünkü öncelikle fitness, koşu, bisiklet, yüzme ve yürüme olmak üzere çeşitli türlerde çalışma girebiliyorsunuz. Çalışmayı gerçekleştirdiğiniz rotayı bir harita üzerinde işaretlemenize sağlayan kullanımı kolay bir araç var. Google Maps’i kullanan bu araçta rota çizmek çok kolay çünkü “harita üzerindeki yola yapış” gibi bir seçenek var, böylece ince ince tıklamak zorunda kalmadan yollar üzerinden rotayı oluşturuyorsunuz. Eğer bu rotayı sık sık kullanıyorsanız kaydedip tekrar kullanma şansınız da var. Rotayı belirttikten sonra (eğer farklıysa mesafeyi de belirtip, ki turlar atmış olabilirsiniz aynı rotada) zamanınızı giriyorsunuz, her kilometreyi ortalama kaç dakikada koştuğunuzu otomatikman hesaplayıp size gösteriyor dailymile. Çalışma sırasında nasıl hissettiğinizi seçtikten (bu çalışma programını incelerken işinize oldukça yarıyor) ve çalışmaya özel notunuz varsa girdikten sonra gelişmiş seçeneklerden daha önceden profilinize kaydettiğiniz araçlarınızdan hangisini kullandığınızı seçiyorsunuz. Ben araç olarak ayakkabılarımı ve kalp ritmi ölçen saatimi kaydettim. Bir koşu ayakkabısı 600-800 km kullanıldıktan sonra size hala yeni gibi görünse de tabanı işlevini kaybediyor. İşte bu çalışmada kullanılan araçlar bölümü burda çok işe yarıyor, çünkü hangi ayakkabınızla kaç km yol kattetiğinizi her an görebiliyorsunuz.

Harcadığınız eforu beşlik bir derece üzerinden belirtip hava durumu ile ilgili etiketlerden seçim yapabiliyorsunuz. Eğer biliyorsanız ortalama ve maksimum kalp ritminizi ve çalışmanız ile ilgili etiketleri de detay bilgi olarak ekleyebiliyorsunuz. Bunları yazıyla anlatınca sanki çok uzun işmiş gibi görünüyor ama arayüz o kadar iyi yapılmış ki 10 sn’de tüm bilgiyi girebiliyorsunuz. Ayrıca Nike+ kullanıyorsanız (detaylarını başka bir yazıda ele almayı düşünüyorum, özetle Nike ayakkabılarda bulunan bir cihaz ve kolda taşınan aparatı ile koşu bilgilerini tutabilen bir teknoloji) çalışma bilgilerini otomatikman Nike+ sitesinden de aktarabiliyorsunuz. Profilinizde facebook ve twitter hesaplarınızı da dahil ettiyseniz girdiğiniz çalışmalar bu sosyal ağlarda da girdi olarak görünüyor. Çalışmaları her türlü detayda inceleyebileceğiniz bir alanı var dailymile’ın. Haftalık, aylık grafikler görebiliyor, bunların içinde örneğin en hızlı, en yorucu veya en uzun koşularınızı kolaylıkla görebiliyorsunuz. Geriye dönük istatistiksel birçok veriye bu sayfadan erişebilirsiniz.
Grafik
İşin sosyal yanına gelince… Dailymile’ın keyfi sistemden kendinize arkadaşlar eklediğinizde daha fazla çıkıyor. İnsanların programlarına nasıl bağlı kaldıklarını, her gün girdikleri çalışma detaylarını gördükçe motive oluyorsunuz. Arkadaşlar birbirlerinin çalışma girdilerine yorumlar yazabiliyor veya birbirlerine motivasyon gönderbiliyorlar. Sadece çalışma değil, twitter veya facebook gibi sadece notlar da ekleyebiliyorsunuz ya da fotoğraf veya video paylaşabiliyorsunuz  sayfanızda. Üyeler bulundukları bölgeleri de belirttiklerinden çevrenizde koşan insanlarla tanışmanız da olası.
Katılacağınız yarışları sisteme ekleyip insanlarla paylaşabiliyorsunuz. Sistemde kullanıcılar tarafından yaratılmış “meydan okumalar” da oluyor. Bunlar şu tip “meydan okumalar”: “kim şubat ayında 150 km koşabilir” veya “2010’da ilk kim 1000 km’ye ulaşacak”… Bu “meydan okumalar”a katılabilir, işi daha da motive edici hale getirebilirsiniz. Tabi ki her sosyal ağda olduğu gibi burda da bir forum köşesi var ve oldukça faydalı bilgiler paylaşılıyor.
Belki değinemediğim bir çok detay kalmıştır, onları da siz üye olduktan sonra yavaş yavaş keşfedersiniz. Ha bu arada, beni de eklemeyi unutmayın arkadaşlarınız arasına: http://www.dailymile.com/people/spinodal

“Koşu geçmişini saklamak ve antrenman sosyal ağı Dailymile” hakkında 12 yorum var

  1. orta mesafe ve yarı maraton koşucusuyum.izmir marla atletizm kulübü üyesiyim.koşan arkadaşlarımın haber ve yorumlarını bekliyorum.sevgiler

  2. Orta ve uzun mesafe koşucusuyum.Marla atletizm kulübü üyesiyim.Bu konu ile ilgilenen tüm dostların deneyimlerini paylaştıkları sohbet, yorum ve haberlerini bekliyorum.Tüm dostlarıma bu güzel uğraşlarında kolaylıklar ve başarılar diliyorum.Sevgi ve saygılarımla. Cihan KOÇ

  3. mert hocam sigarayı bıraktım,ve koşmakta da kararlıyım.öncelikle bütün yazılarınızı ilgiyle okudum ve çok beğendim.emeğinize hayranım. Allah razı olsun. lakin dailymile güzel bi site ama bana biraz karmaşık geldi.bunda ileri derece ingilizce bilmemem de tabiki etken. sizce kendim not tutarak koşularımı kaydetsem eski usül olmaz mı ?

    1. Tabii ki olur 🙂 kolayınıza nasıl geliyorsa… Amac geriye dönük verilere sahip olmak… İyi koşular…

  4. merhaba. sitede verdiğiniz bilgileri keyifle okumaya başladım. dailymile kapanmış 🙁 önereceğiniz başka bir site var mıdır acaba? Teşekkürlerimle. ayça

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir